Download free pdf of **Comparing Quantities Worksheets for Class 8 with answers**. Students can easily get all the Class 8 Maths Worksheets and Exercises in Free Printable ( PDF Format) as per the latest syllabus and examination pattern in CBSE and NCERT pattern. Below you will find all the Comparing Quantities related sums that are asked in 8th Grade Mathematics Exams Across Indian Schools.

## Comparing Quantities Worksheets for Class 8 in PDF Format

- Class 8 Maths Comparing Quantities Worksheet (1)
- Class 8 Maths Comparing Quantities Worksheet (2)
- CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities Worksheets
- CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities Questions
- Important Questions on Comparing Quantities for Class 8 Math
- Worksheet on Comparing Quantities for CBSE Class 8 Maths
- Comparing Quantities CBSE Class 8 Maths Worksheet
- Comparing Quantities CBSE Class 8 Maths Important Questions
- Comparing Quantities CBSE Class 8 Questions for Maths
- Comparing Quantities Revision Worksheets for CBSE Class 8
- Comparing Quantities Question Bank For Class 8 – IIS Riyadh

### Class 8 Comparing Quantities Worksheet with answers

**Q.1** Find the ratio of 3km to 300m.

**Solution**:

- Convert 3 km to meters: 3 km = 3,000 m
- Ratio = 3,000 m : 300 m
- Simplify the ratio = 10 : 1

**Answer**: So, the ratio of 3 km to 300 m is 10 : 1.

**Q.2** A map is given with a scale of 2 cm = 1000 km. What is the actual distance between the two places in kms, if the distance in the map is 2.5 cm?

**Solution **: If the scale on the map is 2 cm = 1000 km, and the distance on the map is 2.5 cm, then:

Actual distance = (2.5 cm / 2 cm) * 1000 km = 1,250 km

**Answer:** So, the actual distance between the two places is 1,250 km.

**Q.3** 6 bowls cost Rs 90. What would be the cost of 10 such bowls?

**Answer:**

Cost of 1 bowl = Rs 90 / 6 = Rs 15

So, the cost of 10 such bowls would be:

Cost of 10 bowls = 10 * Rs 15 = Rs 150

**Q.4** The car that I own can go 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol?

**Answer:**

Mileage = Distance / Fuel = 150 km / 25 liters = 6 km per liter

With 30 liters of petrol, it can go:

Distance = Mileage * Fuel = 6 km/liter * 30 liters = 180 km

So, it can go 180 km with 30 liters of petrol.

**Q.5** In a computer lab, there are 3 computers for every 6 students. How many computers will be needed for 24 students?

**Answer:** Computers needed = (24 students / 6 students) * 3 computers = 4 * 3 = 12 computers

So, 12 computers will be needed for 24 students.

**Q.6** Mala has a collection of bangles. She has 20 gold bangles and 10 silver bangles. What is the percentage of bangles of each type? Put it in the tabular form?

**Answer:**

Percentage of gold bangles = (20 / 30) * 100% = 66.67% (rounded to 2 decimal places)

Percentage of silver bangles = (10 / 30) * 100% = 33.33% (rounded to 2 decimal places)

Here’s the table:

Type of Bangles Percentage

Gold 66.67%

Silver 33.33%

**Q.7** Out of 25 children in a class, 15 are girls. What is the percentage of girls?

**Answer:**

Percentage of girls = (15 / 25) * 100% = 60%

So, the percentage of girls is 60%.

**Q.8** A shopkeeper bought a chair for Rs 375 and sold it for Rs 400. Find the gain Percentage.

**Answer:**

Gain Percentage = [(Selling Price – Cost Price) / Cost Price] * 100%

Gain Percentage = [(Rs 400 – Rs 375) / Rs 375] * 100% = (Rs 25 / Rs 375) * 100% = 6.67% (rounded to 2 decimal places)

The gain percentage is 6.67%.

**Q.9** Cost of an item is Rs 50. It was sold with a profit of 12%. Find the selling price.

Answer:

Profit Percentage = 12%

Selling Price = Cost Price + Profit = Rs 50 + (12% of Rs 50)

Selling Price = Rs 50 + Rs 6 = Rs 56

So, the selling price is Rs 56.

**Q.10** An article was sold for Rs 250 with a profit of 5%. What was its cost price?

**Answer:**

Profit Percentage = 5%

Selling Price = Cost Price + Profit

Rs 250 = Cost Price + (5% of Cost Price)

Let’s calculate the cost price:

105% of Cost Price = Rs 250

Cost Price = (Rs 250 / 105%) ≈ Rs 238.10 (rounded to 2 decimal places)

So, the cost price was approximately Rs 238.10.

**Q.11** An item was sold for Rs 540 at a loss of 5%. What was its cost price?

**Answer: **

Loss Percentage = 5%

Selling Price = Cost Price – Loss

Rs 540 = Cost Price – (5% of Cost Price)

Let’s calculate the cost price:

95% of Cost Price = Rs 540

Cost Price = (Rs 540 / 95%) ≈ Rs 568.42 (rounded to 2 decimal places)

So, the cost price was approximately Rs 568.42.

**Q.12 A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children not liked playing football?**

a) 90

b) 60

c) 30

d) none of these

**Answer: **c)

Number of children who liked playing football = 25% of 40 = (25/100) * 40 = 10 children

So, 10 children liked playing football, and the remaining did not.

**Q.13 8% children of a class of 25 like getting wet in the rain. How many children do not like getting wet in the rain.**

a)20

b)22

c) 23

d)none of these

**Answer: ** a)

Percentage of children who do not like getting wet = 100% – 8% = 92%

So, 92% of children do not like getting wet in the rain.

**Q.14 Rahul bought a sweater and saved Rs 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount?**

a) Rs 30

b) Rs 40

c) Rs 60

d) Rs 80

**Answer:** d)

Let the original price be X.

Discount Percentage = 25%

Discount Amount = (25% of X) = 0.25X

Rahul saved Rs 20, so 0.25X = Rs 20

Let’s calculate the original price (X):

X = (Rs 20 / 0.25) = Rs 80

So, the price of the sweater before the discount was Rs 80.

**Q.15 Out of 15,000 voters in a constituency, 60% voted. Find the number of voters who did not vote. **

a) 9000

b) 6000

c) 3000

d) none of these

**Answer:** b)

Percentage of voters who did not vote = 100% – 60% = 40%

Number of voters who did not vote = (40% of 15,000) = 0.4 * 15,000 = 6,000 voters

So, 6,000 voters did not vote.

**Q.16 Meeta saves Rs 400 from her salary. If this is 10% of her salary. What is her salary? **

a) 4000

b) 6000

c) 3000

d) none of these

**Answer:** a)

Let her salary be S.

Saving Percentage = 10%

Saving Amount = (10% of S) = 0.10S

Meeta saved Rs 400, so 0.10S = Rs 400

Let’s calculate her salary (S):

S = (Rs 400 / 0.10) = Rs 4,000

So, her salary is Rs 4,000.

**Q.17 A local cricket team played 20 matches in one season. It won 25% of them. How many matches did they lose? **

a) 12

b) 14

c) 16

d) none of these

**Answer:** d)

Percentage of matches won = 25%

Number of matches won = (25% of 20) = 0.25 * 20 = 5 matches

Number of matches lost = Total matches – Matches won = 20 – 5 = 15 matches

So, the team lost 15 matches.

**Q.18 A school team won 6 games this year against 4 games won last year. What is the per cent increase? **

a) 75%

b) 50%

c) 60%

d) none of these

**Answer:** b)

Percentage increase = [(New wins – Old wins) / Old wins] * 100%

Percentage increase = [(6 – 4) / 4] * 100% = (2 / 4) * 100% = 50%

So, there is a 50% increase in wins.

**Q.19 The number of illiterate persons in a country decreased from 150 lakhs to 100 lakhs in 10 years. What is the percentage of decrease? **

a) 30%

b) 50%

c) 33.1 %

d) none of these 3

**Answer:** c)

Percentage decrease = [(Initial number – Final number) / Initial number] * 100%

Percentage decrease = [(150 – 100) / 150] * 100% = (50 / 150) * 100% = 33.33%

So, there is a 33.33% decrease in the number of illiterate persons.

**Q.20 Cost of an item is Rs 50. It was sold with a profit of 12%. Find the selling price. **a) Rs 56

b) Rs 60

c) Rs 70

d) none of these

Answer: a)

Profit Percentage = 12%

Selling Price = Cost Price + Profit = Rs 50 + (12% of Rs 50)

Selling Price = Rs 50 + Rs 6 = Rs 56

So, the selling price is Rs 56.

Mathematics plays a pivotal role in our lives, and one of its fundamental aspects is the ability to compare quantities. For CBSE Class 8 students, this skill is essential not only for academic success but also for practical applications in everyday life. Comparing Quantities worksheets for CBSE Class 8 Maths serve as invaluable tools to enhance mathematical competence and problem-solving skills. In this article, we’ll explore the significance of these worksheets and provide insights into their effective use.

**Why Use Comparing Quantities Worksheets for Class 8?**

**Concept Clarity:**These worksheets are designed to reinforce the understanding of key mathematical concepts related to ratios, percentages, discounts, and simple interest.**Practice Makes Perfect:**Regular practice through worksheets helps students master mathematical techniques and problem-solving strategies.**Real-life Application:**Comparing quantities is not just an abstract concept but a practical skill. Worksheets often include real-world scenarios, enabling students to apply mathematical concepts in everyday situations.**Self-assessment:**Worksheets allow students to self-assess their progress and identify areas where they need improvement, facilitating personalized learning.**Exam Readiness:**CBSE Class 8 students can use these worksheets to prepare for assessments and examinations, thereby increasing their confidence and performance.

**Key Concepts Covered in Comparing Quantities Worksheets:**

**Ratios and Proportions:**Worksheets often include problems related to comparing quantities in the form of ratios. For example, students may be required to find the ratio of two numbers or quantities.**Percentage Calculations:**These worksheets help students practice calculating percentages, which is crucial for understanding discounts, profit and loss, and interest calculations.**Discounts and Marked Price:**Students learn to calculate the selling price of an item after applying discounts to the marked price. This skill is essential for smart shopping and understanding pricing strategies.**Simple Interest:**Worksheets often include problems related to simple interest, where students learn to calculate interest on borrowed or invested money.

**Sample Questions from Comparing Quantities Worksheets for Class 8:**

**Question 1:** If the cost of a book is Rs. 450 and it is sold at a discount of 20%, what is the selling price of the book?

**Answer 1:** To find the selling price after a 20% discount:

Discount = 20% of Rs. 450 = 0.20 * 450 = Rs. 90

Selling Price = Cost Price – Discount = Rs. 450 – Rs. 90 = Rs. 360

So, the selling price of the book is Rs. 360.

**Question 2:** The ratio of the number of boys to girls in a class is 3:2. If there are 25 girls in the class, how many boys are there?

**Answer 2:** Let’s denote the number of boys as “3x” and the number of girls as “2x.” We are given that there are 25 girls, so:

- 2x = 25
- x = 25 / 2 = 12.5

Now, we can find the number of boys:

- Number of boys = 3x = 3 * 12.5 = 37.5

Since we can’t have a fraction of a student, we can round down to the nearest whole number.

So, there are 37 boys in the class.

**Question 3:** A store offers a discount of 15% on a TV priced at Rs. 18,000. What is the amount of discount given?

**Answer 3:** To find the discount amount:

- Discount = 15% of Rs. 18,000 = 0.15 * 18,000 = Rs. 2,700

The amount of discount given is Rs. 2,700.

**Question 4:** If the scale on a map is 2 cm = 100 km, and the distance on the map is 6 cm, what is the actual distance in kilometers?

**Answer 4:** To find the actual distance:

- Actual Distance = (6 cm / 2 cm) * 100 km = 3 * 100 km = 300 km

So, the actual distance is 300 kilometers.

**Question 5:** Calculate the simple interest on a principal amount of Rs. 5,000 at an interest rate of 8% per annum for 3 years.

**Answer 5:** To find the simple interest:

- Simple Interest = (Principal * Rate * Time) / 100
- Simple Interest = (5,000 * 8 * 3) / 100 = (40,000) / 100 = Rs. 400

The simple interest is Rs. 400.

These sample questions cover various topics related to comparing quantities, including discounts, ratios, and simple interest, and they provide practice opportunities for Class 8 students to strengthen their mathematical skills.

**Conclusion**

Comparing Quantities worksheets for CBSE Class 8 Maths are essential tools for building a strong mathematical foundation. They not only help students grasp mathematical concepts but also encourage critical thinking and problem-solving skills. As students progress through these worksheets, they gain confidence in their mathematical abilities, preparing them for success in the classroom and beyond. Parents and teachers can use these worksheets as a supportive resource to ensure that students excel in their mathematical journey.