Download free pdf of Chapter 8 **Decimals Worksheets for Class 6 Maths** **with answer**. Students can easily get all the Class 6 Maths Worksheets and Exercises in Free Printable ( PDF Format) as per the latest syllabus and examination pattern in CBSE and NCERT pattern. Below you will find all the Decimals related sums that are asked in 6th Grade Mathematics Exams Across Indian Schools.

**Decimals** Worksheets for Class 6 in PDF Format

**Decimals**

- Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Worksheet-5 with answers
- Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Worksheet-4 with answers
- Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Worksheet-3 with answers
- Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Worksheet-2 with answers
- Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Worksheet-1 with answers
- CBSE Class 6 Maths Worksheet Decimals – 4
- CBSE Class 6 Maths Worksheet Decimals – 3
- CBSE Class 6 Maths Worksheet Decimals – 2
- CBSE Class 6 Maths Worksheet Decimals – 1
- CBSE Class 6 Maths Worksheet Decimals with Answers
- Class 6 Maths – Decimals Worksheet
- Class 6 Maths – Decimals MCQ Worksheet – 5
- Class 6 Maths – Decimals MCQ Worksheet – 4
- Class 6 Maths – Decimals MCQ Worksheet – 3
- Class 6 Maths – Decimals MCQ Worksheet – 2
- Class 6 Maths – Decimals MCQ Worksheet – 1

## Class 6 **Decimals** Worksheet with answers

**Q.1) What is the decimal expansion of ^{9}⁄_{1000} **a) 0.9 b) 9000 c) 0.009 d) 0.09

**Answer :** c) 0.009

**Q.2) 20 + 9 + ^{ 4 }⁄_{10}+ ^{ 1 }⁄_{100} can be written in decimal as **a) 29.04 b) 29.40 c) 2940 d) 0.2940

**Answer** : a) 29.04

**Q.3) 108.56 can be written in words as**

a) One hundred eight point fifty six

b) One hundred eight point five six

c) Ten thousand eight hundred fifty six

d) none of these

**Answer** : b) One hundred eight point five six

**Q.4**) **5.008 can be written in words as **

a) Five thousand eight

b) Five point eight

c) Fifty point eight

d) five point zero zero eight

**Answer** : d) five point zero zero eight

** Q.5) Which of the following is greater? **

a) 0.7 b) 0.07 c) 0.007 d) 0.0007

**Answer** : a) 0.7

**Q.6) Two tens and nine tenths in decimal form is given by **a) 2.9 b) 20.09 c) 2.09 d) 20.9

**Answer** : a) 2.9

**Q.6) Subtract :**(a) Rs 18.25 from Rs 20.75

(b) 202.54 m from 250 m

(c) Rs 5.36 from Rs 8.40

(d) 2.051 km from 5.206 km

(e) 0.314 kg from 2.107 kg

**Answers**:

(a) Rs 20.75 – Rs 18.25 = Rs 2.50

(b) 250 m – 202.54 m = 47.46 m

(c) Rs 8.40 – Rs 5.36 = Rs 3.04

(d) 5.206 km – 2.051 km = 3.155 km

(e) 2.107 kg – 0.314 kg = 1.793 kg

**Q.7) Find the value of : **(a) 9.756 – 6.28

(b) 21.05 – 15.27

(c) 18.5 – 6.79

(d) 11.6 – 9.847

**Answers**

(a) 9.756 – 6.28 = 3.476

(b) 21.05 – 15.27 = 5.78

(c) 18.5 – 6.79 = 11.71

(d) 11.6 – 9.847 = 1.753

**Q.8) Find the sum in each of the following : **(a) 0.007 + 8.5 + 30.08

(b) 15 + 0.632 + 13.8

(c) 27.076 + 0.55 + 0.004

(d) 25.65 + 9.005 + 3.7

(e) 0.75 + 10.425 + 2

(f) 280.69 + 25.2 + 38

**Answers**:

(a) 0.007 + 8.5 + 30.08 = 38.587

(b) 15 + 0.632 + 13.8 = 29.432

(c) 27.076 + 0.55 + 0.004 = 27.63

(d) 25.65 + 9.005 + 3.7 = 38.355

(e) 0.75 + 10.425 + 2 = 13.175

(f) 280.69 + 25.2 + 38 = 343.89

**Q.9 Write down the place value of the underlined digit in each number:**

- 63.782 (Underlined digit: 7)
- 9.4865 (Underlined digit: 4)
- 125.973 (Underlined digit: 9)
- 0.0073 (Underlined digit: 7)
- 2.0452 (Underlined digit: 2)

**Answers :**

- The place value of 7 is in the tenths place.
- The place value of 4 is in the hundredths place.
- The place value of 9 is in the units place.
- The place value of 7 is in the thousandths place.
- The place value of 2 is in the hundredths place.

**Q.9 Compare the following pairs of decimals using the appropriate symbols (<, >, =):**

- 7.824 ___ 7.824
- 6.0357 ___ 6.036
- 0.0051 ___ 0.051
- 3.14 ___ 3.1416
- 9.876 ___ 9.875

**Answers :**

- 7.824 = 7.824
- 6.0357 < 6.036
- 0.0051 < 0.051
- 3.14 < 3.1416
- 9.876 > 9.875

**Q.10 Perform the following addition and subtraction operations:**

- 8.257 + 4.38 =
- 9.648 – 3.721 =
- 12.135 + 1.97 =
- 7.06 – 2.483 =
- 5.008 + 4.1253 =

**Answers :**

- 8.257 + 4.38 = 12.637
- 9.648 – 3.721 = 5.927
- 12.135 + 1.97 = 14.105
- 7.06 – 2.483 = 4.577
- 5.008 + 4.1253 = 9.1333

**Q.11 Perform the following multiplication and division operations:**

- 6.35 × 3.5 =
- 14.75 ÷ 2.5 =
- 8.2 × 0.06 =
- 7.45 ÷ 0.85 =
- 2.64 × 3.98 =

**Answers :**

- 6.35 × 3.5 = 22.225
- 14.75 ÷ 2.5 = 5.9
- 8.2 × 0.06 = 0.492
- 7.45 ÷ 0.85 = 8.76470588235294 (approximately)
- 2.64 × 3.98 = 10.4832

**Q.12 Perform the following operations and simplify the answers.**

- 3.25 + 2.7
**Answer**: 5.95 - 9.8 – 4.25
**Answer**: 5.55 - 6.4 × 0.5
**Answer**: 3.2 - 12.6 ÷ 2.5
**Answer**: 5.04 - 7.2 + 3.45 – 1.8
**Answer**: 8.85

**Q 13 Compare the following decimal numbers using the appropriate symbols (<, >, or =).**

- 5.6 ____ 5.6
**Answer**: = - 3.25 ____ 3.5
**Answer**: < - 8.9 ____ 8.75
**Answer**: > - 2.3 ____ 2.35
**Answer**: < - 6.75 ____ 6.8
**Answer**: <

**Q.14 : Convert the following fractions to decimals.**

- 3/4
**Answer**: 0.75 - 5/8
**Answer**: 0.625 - 2/3
**Answer**: 0.666… - 7/10
**Answer**: 0.7 - 1/5
**Answer**: 0.2

**Q.15)** Nasreen bought 3 m 20 cm cloth for her shirt and 2 m 5 cm cloth for her trouser. Find the total length of cloth bought by her.

**Answer** :The total length of cloth bought by her is: 3 m 20 cm + 2 m 5 cm = 5 m 25 cm

**Q.16)** Abhishek had Rs 7.45. He bought toffees for Rs 5.30. Find the balance amount left with Abhishek.

**Answer**: The balance amount left with Abhishek is: Rs 7.45 – Rs 5.30 = Rs 2.15

**Q.17)** Urmila’s school is at a distance of 5 km 350 m from her house. She travels 1 km 70 m on foot and the rest by bus. How much distance does she travel by bus?

**Answer**: The distance she travels by bus is: 5 km 350 m – 1 km 70 m = 4 km 280 m

**Q.18)** Namita travels 20 km 50 m every day. Out of this she travels 10 km 200 m by bus and the rest by auto. How much distance does she travel by auto?

**Answer**: The distance she travels by auto is: 20 km 50 m – 10 km 200 m = 9 km 850 m

**Q.19) **Kanchan bought a watermelon weighing 5 kg 200 g. Out of this she gave 2 kg 750 g to her neighbour. What is the weight of the watermelon left with Ruby?

**Answer** : The weight of the watermelon left with Kanchan is: 5 kg 200 g – 2 kg 750 g = 2 kg 450 g

**Q.20) **Namita travels 20 km 50 m every day. Out of this she travels 10 km 200 m by bus and the rest by auto. How much distance does she travel by auto?

**Answer** : The distance she travels by auto is: 20 km 50 m – 10 km 200 m = 9 km 850 m

**Q.21) **Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4 m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

**Answer** : The cloth left with her is: 20 m 5 cm – 4 m 50 cm = 15 m 55 cm